Over ons

Maritiem en Jutters Museum

Scheepswrakken
In het water rond Texel zijn in de loop van de eeuwen veel schepen met man en muis vergaan. Duikers speuren nog steeds naar deze wrakken en halen vele bijzondere voorwerpen naar boven. In 1985 vonden ze het VOC-schip Rob en ze haalden een bronzen kanon naar boven met erin gegraveerd 1638. Het kanon staat nu in het Maritiem en Jutters Museum te pronken. Buiten is er een tentoonstelling van oude Texelse huisjes en een wierschuur met daarin een blazer TX11. Dit is een typisch Texels schip waar ze vroeger mee op de Waddenzee voeren.

Jutters
Er staan spullen uitgestald die de jutters in vele jaren bij elkaar vergaard hebben. Maar jutten is bij de wet verboden zul je zeggen! Hoe kan dat nou? Om daar achter te komen moet je maar eens met een echte Texelse jutter praten die je in het museum kunt ontmoeten. Hij vertelt ook prachtige verhalen. Elke dag een ander verhaal. Ga kijken en luisteren in Maritiem en Jutters Museum.

Onder water
In het Maritiem en Juttersmuseum is er een nieuwe attractie voor kinderen met zeebenen. Stap binnen in een gezonken scheepswrak. Schrik niet van het gekraak. Kijk vanuit het schip naar de zeebodem om de voorwerpen te zien die duikers hebben opgedoken uit zee. Oeps, de vloer helt. Op de been blijven! In de verte klinkt gebubbel. Kapitein, wat gebeurt er? Zorg dat je dit niet mist!

Dingen om te doen
Van april tot en met oktober zijn er nog een heleboel andere activiteiten in het museum zoals: een uitstapje naar een 16de eeuws fort, visroken, netten boeten en tanen, touwdraaien en het breeuwen van scheepjes. Dit klinkt als geheimzinnige scheepstaal, maar in het museum kom je er achter wat er nu eigenlijk mee bedoeld wordt. Vergeet niet een kijkje te nemen in de Jutterij. Je zult niet geloven hoeveel spullen jutters vinden langs de stranden. In het museum heb je ook kans een echte jutter tegen het lijf te lopen. Vraag hem dan maar eens naar al die spullen.