Vrije tijd en Hobby

Kaasboerderij

dinsdag, 5-2-2019  

Houd jij ook zo van een heerlijk stuk kaas? Dan moet je zeker eens naar een kaasboerderij gaan om dit aan te schaffen! Je zult merken dat de smaak ervan echt een stuk beter is dan van de stukken die je in de supermarkt kunt kopen. Er zit echt verschil in kwaliteit en dat proef je! Voor de liefhebber van dit product, is dit dus zeker de moeite waard! Hoe ontstaat dit kwaliteitsverschil nu? Dat heeft in de eerste plaats natuurlijk te maken met de melk die er gebruikt wordt. Op een kaasboerderij kan er rechtstreeks de melk van de eigen koeien gebruikt worden. Het hoeft niet eerst in de tank te wachten tot het opgehaald wordt door de melkauto, die het vervolgens naar de melkfabriek brengt waar dit vervolgens verder verwerkt wordt tot allerlei producten. Nu is het zo dat al in de melkauto de melkleverantie van de ene boer vermengd wordt met die van een andere. Er ontstaat dus altijd een mix en dat wordt alleen maar meer zo op het moment dat het in de fabriek verwerkt wordt. Bij een kaasboerderij gaat dit echter heel anders, daar wordt alleen de productie van de eigen koeien gebruikt. Dit levert een heel ander resultaat op!

Voeding op kaasboerderij

Waarom levert dit nu zo’n ander resultaat op? Dat heeft te maken met de manier waarop de koeien van een kaasboerderij gevoed worden. De voeding die de dieren krijgen, heeft invloed op de manier waarop hun melk smaakt. Koeienmelk van dieren die enkel gras, kuil of hooi eten, smaakt anders dan van de koeien die een gemengd dieet volgen, die bijvoorbeeld grazen in een weiland dat vol staat met verschillende grassen, klavers en bloemen. Door de voeding die aangeboden wordt, kan de boer van een kaasboerderij dus zelf de smaak van de melk beïnvloeden en op die manier ook de smaak van de kazen die er gemaakt worden. Ook de manier waarop de kazen gemaakt worden beïnvloedt de uiteindelijke manier waarop ze smaken. In een fabriek zijn het allemaal gestandaardiseerde processen, waardoor het eindresultaat eigenlijk altijd hetzelfde is. De smaken zijn dan ook veel minder karakteristiek. Als jij van karakteristieke smaken houdt, van heerlijke kazen, dan moet je dus zeker eens bij een kaasboerderij je kaas kopen!

In Zuid-Holland

Als je denkt aan een kaasboerderij, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de polders, aan het boerenland. Maar ook in Zuid-Holland kun je dergelijke boerderijen vinden! Ga bijvoorbeeld eens naar Abcoude, daar vind je Kaasboerderij Geingenoegen. Dit is een bijzonder adres, al was het alleen maar omdat het gewoon op een prachtige locatie gelegen is. Maar dat is het niet alleen, ze zijn ook bijzonder omdat ze geheel zelfvoorzienend zijn. Dat lukt hen door:

  • voldoende land voor produceren van voer
  • voldoende land voor afvoer mest
  • zonnepanelen voor elektriciteit
  • zonnecollectoren voor warmwatervoorziening

Doordat zij zelfvoorzienend zijn, kunnen zij dus ook het gehele proces controleren. Ze hebben invloed op de manier waarop het gras verbouwd wordt dat uiteindelijk dient als voedsel voor hun dieren. Door het gebruik van de eigen mest, hebben ze ook de voeding van het land in eigen hand. En ze weten dus precies wat iedere koe eet. Bovendien, haal jij je kaasproducten bij deze kaasboerderij, dan draag je ook nog op een ander manier een steentje bij aan een duurzamere wereld. Het legt op deze manier immers de kortste weg af van koe naar klant. Er valt dus ook om die reden zeker wel wat voor te zetten om hiervoor te kiezen! Benieuwd naar dit boerenbedrijf en hun winkel? Kijk dan op kaasboerderij-geingenoegen.nl voor meer informatie!

Lees meer…


Comments are closed.